Op de autoradio hoorde ik gisteren het nummer ‘Breek de stilte’ van Stef Bos. Het nummer gaat over een heel ander onderwerp dan waar ik in gedachten met bezig was, maar het bleef hangen. Ik werd mij ervan bewust dat het de bedoeling was om mij uit te spreken. Er is voor mijn gevoel een grens overschreden, daarom wil ik niet langer zwijgen.

Ik wil het niet hebben over wat we de laatste maanden hebben doorstaan in verband met het Coronavirus. Maar wel over de censuur die platforms, zoals Facebook en YouTube, meer en meer toepassen.

De laatste jaren maak ik veel gebruik van social media en heb via deze kanalen ontzettend veel geleerd. Ik vind het interessant om naar verschillende meningen van anderen te luisteren en dit over de meest uiteenlopende onderwerpen. Op die manier vorm ik, via mijn eigen ervaringen en onderbuikgevoel, mijn mening. Social media was tot hiertoe een verrijking in mijn leven. Tot de laatste weken…

Meer en meer hoorde en las ik over berichten die verdwenen op Facebook en YouTube omdat ze een andere mening te kennen gaven dan die van de overheid. Ik kon het haast niet geloven. We leven in een vrij land, een vrij Europa. Iedereen die mee kan helpen om mensenlevens te redden zal die kans toch wel krijgen? Nee dus…

Het begon met de ondertussen bekende huisarts, Rob Elens, die aan een tiental van zijn patiënten met Corona, hydroxychloroquine in combinatie met zink, voorschreef. Al deze patiënten bleven leven, maar hij mocht het niet langer voorschrijven van de inspectie van de Gezondheidsraad. Ik wil mij niet over deze beslissing uitspreken, ik ben geen arts. Maar ik vind het wel belangrijk dat er een open debat is waarin alle mogelijke oplossingen aan bod komen. Daarom plaatste ik enkele weken geleden een interview met Dr. Elens op Facebook en niet veel later was het tot mijn verbazing verdwenen. En het hield niet op. Elk interview met een dokter of wetenschapper wat niet in lijn was met de huidige coronamaatregelen werd van mijn Facebookpagina verwijderd. Het maakte niet uit of zij met gefundeerde onderbouwingen kwamen.

Gisteren kreeg ik weer hoop! Ik zag op Facebook een persconferentie van een aantal artsen uit de VS die zich uitspraken over onder andere een medicijncombinatie wat Corona kan genezen. Het gaat over dezelfde combinatie die Rob Elens gebruikte, alleen is er nog azitromycine aan toegevoegd. Ook al ben ik voor preventie, wanneer de nood hoog is zijn naar mijn mening medicijnen soms nodig. Ik deed dus een rondedansje! Dit viel niet meer te negeren, nu konden we actie ondernemen. Ik zette het op Facebook en ja hoor…. Het duurde geen uur of mijn post was van mijn pagina verdwenen. Een nieuwe post, weer weg… Onafhankelijke feitencheckers bepaalde dat mijn post onjuiste informatie weergaf. Wie die onafhankelijke feitencheckers zijn, daar kreeg ik verder geen informatie over. Wel werd Facebook overspoeld met negatieve verhalen over één van de dokters. Of die verhalen waar zijn of niet, dat is een andere kwestie, dat boeit mij niet. Het gaat over wat zij te vertellen heeft over een mogelijk medicijn.

Ik ben geen doemdenker en ik wil mij niet bezig houden met complottheoriën. Mijn vraag is gewoon, laat ieder in zijn waarde en laat elke mening tellen. Ga in debat, luister naar elkaar en laat geen tijd verloren gaan. Wij zijn mensen en wij hebben de behoefte om elkaar aan te raken en te zoenen. Wij willen vrij adem kunnen halen en genieten van de zon op ons hele gezicht. Hier spreekt geen vrouw met één of andere dokterstitel, hier spreekt een moeder en grootmoeder.